Ponedeljak, 2018-11-19, 10:39 AM
Welcome Guest | RSS
Biohazard Hacking Team
Main | Hack Tutorials | Registration | Login
Login form

Site menu
Catalog categories
Osnove [4]
Osnove o hakovanju
Hakovanje [9]
Hakovanje svega i svacega!
Virusi & Trojanci [5]
Naucite sta su i kako se prave!
Alati [5]
Naucite kako da koristite alate za hack
mIRC [2]
Naucite kako da mIRC pretvorite u oruzije!
Search
Site friends
Our poll
Oceni moj sajt
Total of answers: 537
Main » Articles » Virusi & Trojanci

HO@X

[Virus ili Hoax?]

-----
Nasao sam ovaj virus na mom C drajvu.
Molim procitajte!!! Veoma je vazno!!!
Nas address book je zarazen virusom i, kao posledica i vas je jer je vasa adresa u nasem adresaru. Virus se zove jdbgmgr.exe. Ne mogu da ga otkriju Norton ili McAfee anti virus programi. Miruje 14 dana pre ostecenja sistema. Automatski ga salju messanger i address book, bez obzira da li saljete e-mail. Da bi ste ga se oslobodili:
1. Idite na Start, potom Find ili Search;
2. U Files/Folders upisite ime jdbgmgr.exe;
3. Ne zaboravite da pretrazite C drajv;
4. Kliknite na Find ili Search;
5. Virus ima ikonicu medvedica sa imenom jdbgmgr.exe - NE OTVARAJTE;
6. Kliknite desnim tasterom i obrisite ga odatle.
AKO NADJETE VIRUS KONTAKTIRAJTE SVE IZ VASEG ADRESARA
-----

Ovo je jedan od najpoznatijih primera hoax-a u poslednje vreme. Mnogo poruka sa prakticno identicnim sadrzajem je razmenjeno, mnogo tekstova, upozorenja, objasnjenja napisano, ali ocigledno da jos ima korisnika racunara koji za ovo nisu culi. Moram ukratko da objasnim dve stvari: sta je hoax i o cemu se u konkretnom slucaju radi. Hoax je lazno obavestenje o otkricu virusa. Po pravilu je intonirano veoma dramaticno, uz upozorenje o katastrofalnim posledicama njegovog delovanja, nemogucnosti detekcije bilo cime i praceno uputstvom za uklanjanje "opasnosti" sa racunara. Naravno, tu je i molba da se poruka prosledi svima ciju adresu imate. Naivni korisnici racunara ovako i postupe, sto ima dve negativne posledice: brisanje nekog vaznog fajla sa racunara i zatrpavanje ljudi nezeljenom postom (mada iz dobre namere). Ovako se moze ostetiti funkcionalnost operativnog sistema i navuci na sebe (opravdani) bes primalaca nezeljene poste. Jdbgmgr.exe je fajl koji se nalazi na skoro svim racunarima koji rade pod Windows-ima. Detaljnije informacije mozete naci na: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q322993 Zvanicni naziv fajla je Microsoft Debugger Registrar for Java. Nema potrebe za preduzimanjem bilo kakvih preventivnih mera. Koriste ga samo oni koji se bave Microsoft Visual J 1.1. Drugim recima, ako ne spadate u ovu grupu korisnika nece biti nikakve stete i ako obrisete pomenuti fajl, osim ako ne pravite Java programe. Stoga necu opisivati postupke za njegovo vracanje.

Zakljucak iz ovog slucaja moze da bude da ne verujete svemu sto procitate. Ako dobijete poruku slicnu ovoj, pre nego sto preduzmete bilo kakvu akciju ciscenja racunara, proverite sajtove proizvodjaca AV software-a, trazeci u opisima virusa ime onog o kome vas obavestavaju. Mozete ici i na www.google.com i kao rec za pretragu uneti "ime fajla". Sigurno cete negde naci pouzdano obavestenje iz relativnog izvora. Naravno, nemojte prosledjivati poruku ni na jednu e-mail adresu, a kamoli na sve adrese koje posedujete.


Category: Virusi & Trojanci | Added by: Neo_MaGGoT (2008-09-09) | Author: Predrag
Views: 1139 | Rating: 5.0/1 |
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright MyCorp © 2018
Website builderuCoz